top of page

Problemer med hunden ses i træningen!

For et stykke tid siden, var jeg ude og kigge på en måske kommende "kæreste" til min border collie tæve Lucy. Hvis alt går efter planen skal hun parres om nogle år, og jeg vil naturligvis gerne finde en mega lækker hanhund til hende.


Lucys opdrætter hjælper mig med at lede, og den dag blev jeg meget forelsket i en lækker hanhund, som var lige min type. Sød, venlig (ikke oversocial), cool, hurtig og så elsker han at arbejde. Han er 100% hyrdehund og bliver brugt i det daglige arbejde med fårene og til hyrdekonkurrencer. Desuden har hans far lavet mange lydighedshunde, der gør sig gældende i toppen i FCI lydighed - blandt andet på det norske landshold.


Vi var så heldige, at ejeren selv har opdrættet ham, så hun kunne forstælle en masse om forældrene og linjerne. Hun havde også hans søster, som vi også fik lov til at møde og se på fårene.


Igen blev jeg meget begejstret, og ville gerne vide endnu mere om disse lækre hunde. Jeg spurgte om en masse forskellige ting. Blandt andet spurgte jeg til hundenes temperament, og om de havde issues med andre hunde, børn, mennesker, lyde eller andet. Ejeren så forundret på mig.


"Hvis de havde nogle af de problemer, du nævner, så ville jeg ikke have dem, og jeg ville slet ikke avle på dem. Har hunden problemer, så vil det også komme til udtryk i deres arbejde på fårene. Det kan jeg ikke bruge til noget. Mine hunde skal være stærke, hurtige og cool - både på fårene og i hverdagen!"


Jeg kunne ikke lade være med at grine. Det blev sagt på den mest "selvfølelige" måde, og jeg vidste, at hun havde ret.


Hendes ord sad fast lang tid bagefter. Det er lige præcis det, jeg også selv oplever med mine egene hunde og kursister hunde. Vi får ikke en fantastisk trænings- og konkurrencehund ved "bare", at lære hunden øvelserne. God teknik og øvelser alene gør ikke hunden til en god trænings- og konkurrencehund. Temperament, traumer, sundhed spiller en mindst lige så stor rolle - hvis ikke større.


Eksempel: Er hunden lydsensitiv, så vil det altid være noget du skal tage højde for i træningen, i hverdagen og til konkurrencer. Der vil være konkurrencer, hvor du måske skal trække hunden fra banen pga den bliver bange for en lyd. Dette er noget, som du skal arbejde aktiv med i hverdagen. Hunden skal have hjælp og evt adfærdsbehandlinger.



Min border collie Effie er meget sensitiv, og bliver hun presset, så har hun svært ved at holde hovedet koldt. Hun bryder sig ikke om mænd, børn og det er kun ganske få kvinder hun er tryg ved. Hun kan reagere udfarende, hvis hun er presset. Dette er noget jeg er meget obs på i hverdagen, og noget vi arbejder meget med, og hun bliver hele tiden bedre og bedre og mere og mere tryg. Hun er også sensitiv på andre områder, men min pointe med dette er, at hendes sensitivitet også kommer til udtryk til træningen på i lydigheden og på fårene.


Jeg kunne blive ved med at nævne adskillige problemer med hunden i "hverdagen", som også vil vise sig i træningen. For hundens personlighed, udfordringer og styrker vil også komme til udtryk i træningen. Derfor er det SÅ VIGTIGT, at vi altid kigger på hele hunden.


Ønsker du at træne med hunden og evt konkurrerer med den, så HUSK at hundens præstation vil hænge sammen med dens personlighed, udfordingringer, styrker, hvis den har et traume, har ondt eller andet.


Min border collie Noell på 3 år er en fantastisk hund og træningshund, når hun har det godt. Når hun ikke har det godt, så kan vi derimod intet lave. Hun har ondt og bliver meget frygtsom.



Noell får hurtigt skader, blærebetændelse, dårlig mave med mere. Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at passe på hende sørge for, at hun altid er varm. Heldigvis har jeg nogle af Danmarks dygtigste dyrlæger og kiropraktorer til at hjælpe os.


Når vi er indenfor har hun ofte Back on Tracks netdækken på, og udenfor har hun ofte deres Night Kollektion eller vinterdækken på alt efter, hvor kold eller varmt det er.



Vi træner ofte med Flexiness® Fitnessudstyr, hvor vi forebygger skader og træner hendes

fleksibilitet, kropskontrol, balance og muskler. Udover træningen, kiropraktiskebehandlinger, dækkener med mere, så har vi fundet ud af, at foder også spiller en meget vigtig rolle i forhold til Noells helbred. Hun kan kun tåle en helt bestemt type foder, og hvis jeg ikke er bevidst om dette, så går det galt, og hun får blandt andet blærebetændelse, dårlig mave, dårlig pels, immunforsvaret dykker med mere.

OBS: Noells opdrættere har gjort et godt stykke forarbejde, og jeg klandrer på ingen måde dem for hendes sensitive krop. Så vidt jeg ved, er hun den eneste i kuldet, som har det sådan.


Noell er altså sart omkring mad, kulde, skader og meget andet. Det påvirker hende med det samme, og er hun ikke i topform, så kan hun heller ikke præstere eller træne. Det hele hænger sammen.


Selvom din hund ikke er lige så "sensitiv" som Noell, så er det stadig noget, du skal være obs på. Især hvis du træner meget med din hund og/eller konkurrerer med den.


Ved du, hvordan du bedst fodrer din hund, så den trives optimalt?


Og vidste du, at foder direkte påvirker din hunds adfærd og præstation?



Det er vores ansvar som hundeejere og handlere at passe på vores hunde. Og hvis vi ønsker at træne aktivt med dem, arbejde med dem, konkurrer med dem, så er det ekstra vigtigt, at vi ser på HELE hunden for at den kan trives og præstere optimalt.


Din hundeven


Lea Nor




************************************************************************************************************************


NU ER DET SNART SIDSTE UDKALD!!!


På søndag holder Hunde-ernæringsekspert Ann Kristin Meyer foredrag i Hvalsø!

Hun er hamrende dygtig, meget nørdet - på den gode måde ;)


Hun er stud.MSc i Animal Science med speciale i hundeernæring - eller sagt på en anden måde: professionel hundefodernørd. Hun er desuden uddannet hundeinstruktør og har selv to golden retrievere.

Foder er et meget omdiskuteret emne. Vi vil jo alle gerne give vores hunde det bedste mad, men hvad er det bedste mad og er der forskel fra hund til hund, hvad der er bedst?





Har du en aktiv sportshund, en hund med allergi, sart mave eller interesserer du "bare" for, hvordan din hund trives bedst - også i forhold til hvordan du kan optimeres dens trivsel med den mad du giver den?


Der findes så mange meninger om hundefoder, som der er hår på en hund. Om man spørger sin hundetræner, dyrlæge, sin hundeglade nabo eller sin arbejdskollega, som tilfældigvis er hundeopdrætter, så kan man være sikker på, at man får et velment råd om, hvad man skal fodre sin firbenede ven med. Nogle af disse råd er mere velbegrundede end andre, og nogle baseres mere på religion end på videnskab.


Ann Kristin afliver myter om hundefoder.Foredraget er meget nørdet, hvilket ikke kan undgås, når indholdet baseres på videnskab og ikke anekdoter. Regn med rygende ører og en glødende notespen!


PRIS:

1 person 395kr.

2 personer 690kr. (spar 100kr.)

3 personer 950kr. (spar 235kr.)


HVOR: Skolevej 3, 4330 Hvalsø


HVORNÅR: 22. sept. 2019, kl. 10.00 - 14.00





PS. vi tager en masse lækre varer med fra shoppen, som du kan købe til foredraget :)


 
 
 

Comments


bottom of page